Το σχέδιο του ΥΠΕΝ για το 2024: Νέα «Εξοικονομώ», «Αλλάζω θερμοσίφωνα» & «Φωτοβολταϊκά στις στέγες»

Η εκκίνηση των 8 «πράσινων» δράσεων που συμπεριλαμβάνονται στο REPowerEU συγκαταλέγεται στο Σχέδιο Δράσης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το 2024. Υπενθυμίζεται ότι στο REPowerEU περιλαμβάνονται 5 προγράμματα (ύψους 560 εκατ. ευρώ) για την ενεργειακή εξοικονόμηση και τη χρήση των ΑΠΕ στην αυτοκατανάλωση, όπως νέα «Εξοικονομώ» για κατοικίες, «Αλλάζω Θερμοσίφωνα» και «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη». Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης εντός του 2024, αναμένεται επίσης να πραγματοποιηθούν επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ στα δίκτυα ηλεκτρισμού, από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, τα 5 προγράμματα του REPowerEU περιλαμβάνεται ένα καινούριο «Εξοικονομώ» για κατοικίες, στο πλαίσιο του οποίου στόχος είναι να αναβαθμιστούν 11.500 κατοικίες έως το τέλος του 2025. Από αυτές, τουλάχιστον οι 2.300 θα ανήκουν σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος.

Παράλληλα, προβλέπεται νέα δράση «φωτοβολταϊκά στις στέγες», με στόχο μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2024 να έχουν εγκατασταθεί 11.580 συστήματα, ενώ στους ωφελούμενους οι 900 θα πρέπει να είναι ευάλωτα νοικοκυριά και οι 360 αγρότες.

Επίσης, στο πλαίσιο του REPowerEU προβλέπονται δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων άλλων χρήσεων (όχι κατοικιών), ενεργειακής αποδοτικότητας ΔΕΥΑ, πιλοτικά πρότζεκτ για «πράσινο» υδρογόνο και βιομεθάνιο. Παράλληλα, θα χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση επιπλέον αυτόνομων μπαταριών, όπως και ένας αγωγός για τη συγκέντρωση των εκπομπών CO2 της ΤΙΤΑΝ και της Ηρακλής, ώστε αυτές να μεταφερθούν στην αποθήκη που θα αναπτυχθεί στον Πρίνο.

 

Ενημέρωση