Net Metering

1

NETMETERING (Ενεργειακός συμψηφισμός)

Τι είναι η αυτοπαραγωγή ή netmetering

Το netmetering με φωτοβολταϊκά, σου δίνει την δυνατότητα να παράγεις το δικό σου ρεύμα, το οποίο καταναλώνεις στο σπίτι ή την επιχείρησή σου την ώρα που παράγεται και εάν υπάρχει περίσσευμα, το δίνεις στη ΔΕΗ για να το πάρεις πίσω το βράδυ.
Η ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ  συμψηφίζει το ρεύμα, που παράγουν τα φωτοβολταϊκά, με το ρεύμα που καταναλώνει ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού σε ετήσια βάση, μεταφέροντας τυχόν περίσσευμα ενέργειας στον λογαριασμό του επόμενου έτους. Κάθε τρία χρόνια γίνεται εκκαθάριση καταναλισκόμενης και παραγόμενης ενέργειας. Επιλέγοντας ένα σύστημα που παράγει σε ένα έτος, όση ενέργεια (κιλοβατώρες-kWh) καταναλώνουμε ετήσια τότε μειώνουμε δραματικά το λογαριασμό ρεύματος.

Πως λειτουργεί – Μηδενισμός του κόστους ρεύματος

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ, που εγκαθιστούμε στα πλαίσια του netmetering, συνδέονται με έναν αντιστροφέα τάσης (ινβέρτερ) διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών (on grid). Το ινβέρτερ συνδέεται με τον μετρητή 1, που καταγράφει την παραγόμενη ενέργεια των φωτοβολταϊκών.

Στην συνέχεια η ενέργεια καταναλώνεται απ’ ευθείας από τον ιδιοκτήτη του Φ/Β. Εάν περισσεύει ή εάν ο ιδιοκτήτης δεν έχει καταναλώσεις εκείνη την χρονική στιγμή, τότε διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ μέσω του μετρητή 2 (ρολόι ΔΕΗ).
Ο μετρητής 2 είναι διπλής κατεύθυνσης και καταγράφει τόσο το εισερχόμενο προς το κτίριο ρεύμα (συνολική κατανάλωση ιδιοκτήτη), όσο και το εξερχόμενο προς το δίκτυο της ΔΕΗ.  Η διαφορά με τα υπόλοιπα φωτοβολταϊκά, που εγκαθίστανται  σε σπίτια και επιχειρήσεις ή σε χωράφια(πάρκα), είναι στον τρόπο συμψηφισμού της παραγόμενης ενέργειας.

2
NetMetering – Σχεδιάγραμμα συνδεσμολογίας και τρόπος λειτουργίας

Στο netmetering ο συμψηφισμός είναι ενεργειακός. O μετρητής της ΔΕΗ (μετρητής 2) μετράει την ενέργεια που καταναλώνει το ακίνητο στο οποίο είναι εγκατεστημένο το φωτοβολταϊκό και o μετρητής του ιδιοκτήτη (μετρητής 1) την ενέργεια που παράγει το φωτοβολταϊκό.

Στο τέλος κάθε μετρητικής περιόδου (εκκαθαριστικός λογαριασμός), το ποσό που θα πληρώσετε στην ΔΕΗ για το ρεύμα , θα είναι το κόστος των κιλοβατώρων (kWh), που προκύπτουν από την διαφορά ανάμεσα στον μετρητή 2 και τον μετρητή 1.
Εάν η διαφορά είναι μηδενική τότε δεν θα πληρώσουμε για το ρεύμα που καταναλώσαμε. Εάν η διαφορά είναι πλεονασματική, τότε η περίσσεια ενέργεια μεταφέρεται στον επόμενο λογαριασμό μέχρι να κλείσει ο κύκλος (κάθε τρία χρόνια) και να γίνει η εκκαθάριση.

Εάν  προκύψει, ότι η ενέργεια που δώσαμε στη ΔΕΗ, είναι λιγότερη από την ενέργεια που καταναλώσαμε, τότε θα πληρώσουμε την διαφορά.
Εάν όμως έχουμε δώσει περισσότερη ενέργεια στη ΔΕΗ, τότε αυτή μεταβιβάζεται στους λογαριασμούς της επόμενης χρονιάς και αυτό συνεχίζεται για χρονικό διάστημα 3 ετών. Μετά τα 3 χρόνια, ακόμα και εάν υπάρχει περίσσεια ενέργειας, αυτή μηδενίζεται και δεν αποζημιώνεται

Είναι σημαντικό λοιπόν να εγκαταστήσουμε ένα φωτοβολταϊκό, που να παράγει ετήσια όση ενέργεια καταναλώνουμε.

3

4

 

Μερικά από τα προτερήματα του netmetering είναι:

  • Μείωση του ετήσιου προϋπολογισμού του νοικοκυριού ή της επιχείρησης, αφού πλέον δεν θα πληρώνει ρεύμα
  • Απεξάρτηση του παραγωγού από την κρατική επιδότηση
  • Μείωση απωλειών, αφού το ρεύμα καταναλώνεται εκεί όπου παράγεται
  • Μείωση των ενεργειακών αναγκών της χώρας.
  • Μείωση εκπομπών CO2.
  • Διαδικασία – Δικαιολογητικά NetMetering

Το γραφείο μας έχει μεγάλη εμπειρία στην εγκατάσταση τόσο μικρών οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων όσο και πιο μεγάλων έργων, φωτοβολταϊκά σε βιομηχανικές στέγες και σε γήπεδα.

Αναλαμβάνουμε τη μελέτη, το σχεδιασμό και την κατασκευή του αυτοπαραγωγού φωτοβολταϊκού συστήματος, που θα ικανοποιεί της δικές σας ενεργειακές ανάγκες και όλη την διαδικασία σύνδεσης με τον Προμηθευτή, από την συμπλήρωση του φακέλου έως και την τελική σύνδεση του συστήματος με το δίκτυο.

Διαδικασία μέχρι την σύνδεση του φωτοβολταϊκού

  1. Ο μηχανικός καταθέτει στο τοπικό ΔΕΔΔΗΕ αίτηση σύνδεσης του φωτοβολταϊκού. Η σύνδεση συνοδεύεται από περιγραφή της εγκατάστασης, μονογραμμικό σχέδιο, χαρακτηριστικά των φωτοβολταϊκών και του ινβέρτερ, περιγραφή των διατάξεων ασφαλείας, κάτοψη της εγκατάστασης καθώς και τις υπεύθυνες δηλώσεις του μηχανικού και του ιδιοκτήτη.
  2. Στη συνέχεια ο ΔΕΔΔΗΕ θα συντάξει προσφορά σύνδεσης προς τον ιδιοκτήτη του φωτοβολταϊκού
  3. Ο ιδιοκτήτης πληρώνει τα έξοδα σύνδεσης του ΔΕΔΔΗΕ και υπογράφει τη προσφορά σύνδεσης
  4. Εν συνεχεία η ΔΕΗ συντάσσει τη Σύμβαση ενεργειακού συμψηφισμού και σας καλεί να την υπογράψετε
  5. Μετά την υπογραφή και αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού, ο υπεύθυνος μηχανικός καταθέτει στον ΔΕΔΔΗΕ αίτηση για την ενεργοποίηση της σύνδεσης.
  6. Ο ΔΕΔΔΗΕ συνδέει το φωτοβολταϊκό και ενεργοποιείται αυτόματα η σύμβαση ενεργειακού συμψηφισμού, που έχει διάρκεια 25 χρόνια