Παρουσίαση του νέου «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω»: Δικαιούχοι, ποσά, παρεμβάσεις, προϋποθέσεις [πίνακες]

Η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην 86η ΔΕΘ αναφορικά με τη στρατηγική κοινωνικής στέγασης, παρουσιάστηκε σήμερα από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τον Υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και τον Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), Σπύρο Πρωτοψάλτη, με το συντονισμό του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.

Στο τέλος του έτους ξεκινά το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» για νέους από 18 έως 39 ετών, συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ το οποίο εντάσσεται στη στρατηγική της κοινωνικής στέγασης που δρομολογεί η κυβέρνηση. Ο οδηγός του προγράμματος αναμένεται να δημοσιευθεί τον Οκτώβριο και μετά από την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης θα ακολουθήσει συγκεκριμενοποίηση των όρων προϋποθέσεων ενώ η πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία τον Δεκέμβριο.

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, εξειδίκευσε τους όρους και τις προϋποθέσεις σημειώνοντας ότι στόχος είναι παλιές πατρογονικές κατοικίες να μπορέσουν να αξιοποιηθούν και να ενισχυθούν οι νέοι προκειμένου να ξεκινήσουν τη ζωή τους σε ένα σπίτι το οποίο θα τους προσδίδει κατάλληλη ποιότητα ζωής και δεν θα ξοδεύουν μια περιουσία για να τη θέρμανση ή την ψύξη.

Τα ποσοστά επιδότησης, οι προϋποθέσεις και οι παρεμβάσεις

Το πρόγραμμα δομείται σε δύο πυλώνες, στην ενεργειακή αναβάθμιση και στην ανακαίνιση. Για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας, ανώτατος προϋπολογισμός είναι 25.000 ευρώ με επιδότηση από 50-90% ανάλογα με το εισόδημα νέου ενώ για την ολοκλήρωση των εργασιών μπορεί να ληφθεί άτοκο δάνειο.

B2Green Eksoikonomo Anakainizo 01

Περιλαμβάνει παρεμβάσεις βελτίωσης ενεργειακής κλάσης του σπιτιού όπως είναι η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης/κλιματισμού, η αλλαγή κουφωμάτων η εξωτερική μόνωση κλπ. Για την υλοποίηση των εργασιών, οι νέοι μπορούν να λάβουν άτοκο δάνειο. Προϋποθέσεις για τη λήψη της επιδότησης είναι το ατομικό/οικογενειακό εισόδημα να είναι έως 50.000, το ακίνητο να είναι είτε πατρογονική κατοικία που έχει μεταβιβαστεί, να είναι ιδιόκτητο ή ιδιοκατοικούμενο, να έχει πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

B2Green Eksoikonomo Anakainizo 02

Ο δεύτερος πυλώνας που αφορά στην ανακαίνιση, αφορά σε παρεμβάσεις προϋπολογισμού έως και 10.000 ευρώ και θα αφορά παρεμβάσεις για ανακαινίσεις δωματίων (δάπεδα, επιχρίσματα κλπ) αλλά και αγορά οικιακών συσκευών όπως είναι ψυγείο ή κουζίνα υψηλής ενεργειακής κλάσης. Η επιδότηση σε αυτή την περίπτωση είναι οριζόντια με ποσοστό 30%. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν δάνειο έως 7.000 το οποίο θα είναι χαμηλότοκο. Για τις παρεμβάσεις ανακαίνισης, προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο υποπρόγραμμα είναι το ατομικό/οικογενειακό εισόδημα να είναι έως 20.000, το ακίνητο να είναι είτε πατρογονική κατοικία που έχει μεταβιβαστεί, να είναι ιδιόκτητο ή ιδιοκατοικούμενο, να έχει πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

B2Green Eksoikonomo Anakainizo 02

Σε κάθε περίπτωση το ακίνητο πρέπει να υφίσταται νόμιμα, να χρησιμοποιείται ήδη ή να πρόκειται να χρησιμοποιηθεί, να είναι μονοκατοικία ή διαμέρισμα το οποίο εντάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία Γ ή χαμηλότερη.

Τα κριτήρια για τις ανακαινίσεις των κενών κατοικιών

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στο ξεχωριστό πρόγραμμα που αφορά στις ανακαινίσεις των κενών κατοικιών μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» σημειώνοντας ότι η χώρα έχει ένα μεγάλο απόθεμα κατοικιών που είναι κενές. Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα σημαντικό, καινούριο πρόγραμμα το οποίο έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ και επιδότηση έως 40% για τιμολόγια εργασιών υλικών και προσφέρει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες με φορολογικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ να ανακαινίσουν τις κατοικίες και να τις χρησιμοποιηθούν για στέγαση νέων ανθρώπων τουλάχιστον για τρία χρόνια. Επιλέξιμες είναι οι κατοικίες έως 100 τμ και προϋπόθεση είναι η κατοικία να μην είναι μισθωμένη το προηγούμενο διάστημα ή να είναι δηλωμένη ως κενή. Η επιλεξιμότητα των δικαιούχων θα είναι συγκριτική, θα επιλέγονται δηλαδή όσοι έχουν ακίνητη περιουσία μικρότερης αξίας.

B2Green Anakainizo Enoikiazo 01

Σημειώνεται τέλος, ότι στα εν λόγω προγράμματα, κάθε δικαιούχος θα μπορεί να κάνει αίτηση για μία μόνο κατοικία ενώ προϋπόθεση είναι να μην έχει ενταχθεί σε άλλο εξοικονομώ.

insider.gr

Ενημέρωση