Ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών ενημέρωσε εκ νέου τον επενδυτικό οδηγό για τα φωτοβολταϊκά.
Στη νέα, επικαιροποιημένη του έκδοση, έχουν συμπεριληφθεί οι αλλαγές των τελευταίων νόμων ν. 4819/2021 και ν. 4821/2021, όπως π.χ. η προσκόμιση “Εγγυητικής Επιστολής Βεβαίωσης Παραγωγού”, οι αλλαγές στην υπογραφή σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης, οι περιορισμοί ως προς τον αριθμό των έργων που μπορεί να πραγματοποιήσει ένας επενδυτής εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών, ειδικοί όροι για τα κορεσμένα δίκτυα κλπ.
Όπως επισημαίνει στο εισαγωγικό του ο ΣΕΦ, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ένα διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και μία αναθέρμανση της αγοράς. Αυτό είναι απόρροια, μεταξύ άλλων, και του γεγονότος ότι το επενδυτικό κόστος των φωτοβολταϊκών έχει πέσει δραστικά σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία (πτώση που αγγίζει κατά μέσο όρο το 80%). Ταυτόχρονα, το θεσμικό καθεστώς αναπροσαρμόζεται συνεχώς για να αντανακλά τη νέα πραγματικότητα.
Σήμερα, οι επιλογές που έχει κάποιος ποικίλλουν ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της
επένδυσης που επιθυμεί να πραγματοποιήσει. Οι επιλογές αυτές συνοψίζονται ως εξής:
Πώληση της παραγόμενης ενέργειας στο δίκτυο
Με σταθερές τιμές ανά κιλοβατώρα (για συστήματα ισχύος έως 500 kWp ή 1 MWp ειδικά για Ενεργειακές Κοινότητες).
Με συμμετοχή σε ανταγωνιστικές διαδικασίες για συστήματα ισχύος μεγαλύτερης των 500 kWp ή 1 MWp ειδικά για Ενεργειακές Κοινότητες).
Με απ’ ευθείας συμμετοχή στις χονδρεμπορικές αγορές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Με σύναψη ιδιωτικών συμβάσεων πώλησης με ενδιαφερόμενους καταναλωτές (η δυνατότητα αυτή θα αξιοποιηθεί στην πράξη από το 2022).
Ιδιοκατανάλωση παραγόμενης ενέργειας
Αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering).
Αυτοπαραγωγή με πώληση έως και του 20% της παραγόμενης ενέργειας (αφορά
επιχειρήσεις)
Ιδιοκατανάλωση σε πραγματικό χρόνο με πώληση της περίσσειας ενέργειας (το σχήμα αυτό αναμένεται να θεσμοθετηθεί εντός του 2021).
Μπορείτε να διαβάσετε τον επικαιροποιημένο επενδυτικό οδηγό για φωτοβολταϊκά εδώ